Turkish Airlines, Business Class, Göteborg – Istanbul, Boeing 737-900

Flygbolag: Turkish Airlines
Flygplanstyp: Boeing 737-900
Avreseort: Göteborg Landvetter (GOT)
Ankomstort: Istanbul Ataturk (IST)
Klass: Business Klass
Säte: 1 A
Flygtid: Ca 3 timmar

 tc-jyb-turkish-airlines-b737-900-w

Bakgrund och introduktion

Denna recension innefattar en av delsträckorna gjorda på resa Göteborg – Amman t/r i Business Class ombord på Turkish Airlines B737-900. Resan betalades i sin helhet med EuroBonus-poäng. Skatter och avgifter för hela resan kostade knappt 2 000 SEK.

På flygplatsen

Vi ankom Göteborg, Landvetter runt 10 tiden på förmiddagen och avgången var satt till 12:30. Kön till incheckningen vid Turkish Airlines diskar var långa men till business class incheckningen var det endast en person före i kön vilket gjorde att det snabbt och smidigt gick att lämna bagaget och få boardingkorten utskrivna. Väskorna taggades som vanligt med röda självlysande bagagelappar med texten ”priority”. Vi begav oss sedan upp en trappa till säkerhetskontrollen och även här var kön lång men i våra biljetter ingick fasttrack och vi kunde då susa förbi köerna och ta oss igenom på bara några minuter.

Klockan hade nu hunnit bli 10:30 och vi begav oss till SAS lounge som man hittar i transithallen vid gate 18. Det var nästan folktomt när vi kom och tänkte äta vår frukost. Loungen genomgick en renovering under våren 2015 och har sedan dess blivit 120 kvm större. Faktiskt en ganska trevlig lounge med ett relativt bra utbud på mat och dryck.

SAS-nya-lounge-Göteborg-Landvetter-07-720x480 SAM_1436-765x420 ls

 

Ombordstigning och första intryck

Då det var 10 minuter kvar till boarding begav vi oss till gaten och lagom till vi kom dit annonserade man ut priority-boarding i ordningen;  Business Class, Star Alliance guldkorts-innehavare och till sist Economy passagerare.

IMG_8919

Vi var bland de första ombord och blev välkomnade samt visade till våra säten av personalen. Kort efter att vi satt oss ner kom flightens ”flying chef” med en bricka där man fick välja mellan olika välkomstdrinkar.

IMG_8929

Det blev den här varianten för mig; Ett glas apelsinjuice och en flaska champagne. Jag kunde då blanda min egna Mimosa.

Planet var nästintill fullt men i Business Class var bara 8 av de 12 stolarna upptagna vilket gjorde att kabinen kändes luftig och öppen. Jag blev tillfrågad om jag kunde byta plats från 3 A till 1 A då det var en familj som ville sitta tillsammans. Det var inga problem för mig då jag fick större utrymme att sträcka ut benen på.

FullSizeRender-3 FullSizeRender

Stolen och underhållningssystemet

Stolarna på Turkish Airlines flygplan intra Europa är de bästa jag testat hittills. Trots att det är narrow-body plan (dvs flygplan med endast en gång) så har man satsat på business klass och installerat riktigt stora och sköna fåtöljer där man lätt kan hitta en bekväm ställning. Det går att luta bak ganska mycket och fälla ut fotstöd om man önskar. Det finns också svankstöd man kan ställa in.

Underhållssystemet är en liten skärm man kan fälla fram ur armstödet och under min flight använde jag bara musik-appen där det fanns gott om artister och album att välja mellan. De senaste filmerna fanns också att tillgå och som alltid brukar jag följa ”in-flight map” för att se kartan och hur vi förflyttar oss över kontinenten.

Måltider och Service

Det serverades förrätt, huvudrätt och efterrätt under dagens flygning. En riktigt trevlig komposition med god och fräsch mat. Till rätterna serverades Turkisk öl och ytterligare champagne. Till efterrätt blev det en konjak vilket gjorde susen.

IMG_8937 FullSizeRender-4 IMG_8943

När maten var avdukad var det bara 45 minuter kvar till landning, jag vilade en stund och vaknade då det var dags att fälla upp stolen och ta på sig säkerhetsbältet.

Inflygning över Istanbul

FullSizeRender-6

 

 

 

 

 

 

 

Slutsats

Turkish Airlines levererar som vanligt och hårdvaran ombord är helt klart bättre än många av konkurrenternas. Servicen brukar vara i toppklass och dagens flight var inget undantag. Man blir tilltalad med namn och ständigt uppassad. Maten var god och som vanligt får man en liten aptitretare i form av en Turkisk sötsak innan maten. Vi landade i tid och blev tackade av besättningen när vi lämnade planet.

Betyg

Incheckning: 7/10
Kabin: 8/10
Säte: 8/10
Underhållningssystem: 6/10
Mat & dryck: 7/10
Service & bemötande: 9/10
Slutbetyg: 8/10